Η ομιλία του Κωνσταντίνου Αριστείδου (Νομικός), κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησε η πρωτοβουλία για τη Λεμεσό την 1η Μαρτίου 2021.
Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του τρόπου οργάνωσης και διακυβέρνησης του Δήμου Λεμεσού είναι απαραίτητα χαρακτηριστικά για μια πόλη όπως η δική μας. Ανάλογη είναι και η προσδοκία των πολιτών ευρύτερα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υπό εξέλιξη συζήτηση εδώ και χρόνια για συνολική μεταρρύθμιση. Η βελτίωση και ψηφιοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών, η υιοθέτηση καινοτόμων μορφών διοίκησης της πόλης μέσω της εφαρμογής «έξυπνων» πολιτικών, αφορούν τόσο την ίδια την πόλη, αλλά και άλλους παραγωγικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη Λεμεσό. Μέσω της προώθησης και της διείσδυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις ζωές των Λεμεσιανών, θα επιτευχθούν στόχοι όπως η αποτελεσματικότερη διοίκηση, η άμεση εμπλοκή των πολιτών στις δραστηριότητες του δήμου αλλά και η ενίσχυση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων. Τέλος, μέσω της αναθεώρησης του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού θα μπορέσει η πόλη μέσω ενός ολοκληρωμένου προγραμματισμού να αναβαθμιστεί πολεοδομικά. Επίσης θα υπάρχουν οι κατάλληλες βάσεις δεδομένων, συνθήκη που θα βοηθά στο να λαμβάνονται οι ορθότερες αποφάσεις.
Για να καταστεί εφικτό να επιτελέσει αποτελεσματικά την αποστολή του ο Δήμος, χρειάζεται να οργανωθεί με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου προσωπικού του, την επαρκή στελέχωσή του σε νέους και απαιτητικούς τομείς που σχετίζονται με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, το περιβάλλον, την κοινωνική πολιτική και την ψηφιακή διακυβέρνηση, την αναβάθμιση των συστημάτων αξιολόγησης, επιβράβευσης και επανακατάρτισης των στελεχών του.
Βασικό ζητούμενο είναι ένα νέο οργανόγραμμα με βάση τις αρμοδιότητες του Δήμου, το οποίο θα προβλέψει για ορθή στελέχωση, με ιδιαίτερο βάρος στο αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό. Η νέα εποχή έφερε νέες ευθύνες, επείγουσες ανάγκες. Αν ο Δήμος αυτοπεριορισθεί με βάση την υφιστάμενη λειτουργία του, τις υφιστάμενες διαδικασίες και την οργάνωση του, θα γίνει ουραγός. Χρειάζονται διακριτά καθήκοντα των λειτουργών του και κανόνες διοίκησης που δίνουν τη δυνατότητα στην πρωτοβουλία, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων των στελεχών του. Η αξιολόγηση, η επιβράβευση, ο εσωτερικός έλεγχος, η παραγωγικότητα, έχουν μετρήσιμους δείκτες.
Η δημιουργία σύγχρονων κτιριακών και τεχνολογικών υποδομών, είναι απαραίτητη ιδίως για την πρόβλεψη αναγκών σε σχέση με την αμεσότητα επικοινωνίας και ανταπόκριση προς τις ανάγκες της πόλης και των δημοτών. Ο Δήμος Λεμεσού μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας μπορεί να γίνει ο πρωτοπόρος Δήμος στην ανάπτυξη διαδικασιών συμμετοχικότητας των δημοτών.
Η επίτευξη στρατηγικών στόχων προϋποθέτει την κινητοποίηση των πολιτών, την ενεργό συμμετοχή τους, την ανατροφοδότηση από αυτούς και την καθιέρωση μοντέλων δημόσιας διαβούλευσης.