
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Απριλίου η δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία “Για τη Λεμεσό” με θέμα “Σύγχρονες πόλεις και πολιτισμός”….
Ο πολιτισμός είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένος με τη Λεμεσό. Δείγματα τόσο από τον αρχαίο όσο και το σύγχρονο πολιτισμός βρίσκονται διάσπαρτα παντού, καθώς η Λεμεσός αιώνες τώρα είναι κοιτίδα πολιτισμού. Η πόλη σφύζει από καλλιτέχνες και δημιουργούς που συνθέτουν ένα δυναμικό πολιτιστικό τομέα, μια σύγχρονη βιομηχανία θεάματος. Εκατοντάδες δημιουργοί, συντελεστές, εικαστικοί συγγραφείς, ποιητές, χορευτές μουσικοί, ηθοποιοί, ζουν και παράγουν στη Λεμεσό, αναδεικνύοντας την σε πολιτιστικό κέντρο της Κύπρου.
Σε ένα απαραίτητο πολιτιστικό σχεδιασμό δεκαετίας, η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2030 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τους βασικούς στόχους αλλά και κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και ενίσχυση της πολιτιστικής ζωής της πόλης με πολλαπλά οφέλη και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Καμιά πόλη δεν ανθεί, χωρίς τις τέχνες, είναι καταδικασμένη σε πνευματικό μαρασμό, στον οποίο αντιστέκονται καθημερινά δεκάδες καλλιτέχνες της πόλης.
Με τις πρωτοβουλίες τους, τις δράσεις τους, τον καθημερινό τους αγώνα, είτε λειτουργούν από μόνοι τους είτε αντιπροσωπεύουν μικρούς αλλά και μεγάλους φορείς, προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη για τον πολιτισμό, ανεβάζοντας το πνευματικό επίπεδο της πόλης. Αυτές τις εστίες πολιτισμού ο Δήμος οφείλει να τις στηρίξει, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανεξάρτητης παραγωγής και δημιουργίας.
Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική πόλη, ο Λεμεσιανός δέχεται πληθώρα επιδράσεων που θα μπορούσαν να εκφρασθούν σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του πολιτισμού οι οποίες δυστυχώς δεν υλοποιούνται γιατί δεν υπάρχει μια ενιαία πολιτιστική πολιτική σχεδιασμού, προώθησης και στήριξης.
Στόχος του δήμου θα πρέπει να είναι να συμβάλει στην εκπαίδευση, καλλιέργεια και διαμόρφωση πολιτών με πνευματικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, εστιάζοντας σε παιδιά και εφήβους. Η ανάπτυξη κοινού και η ευαισθητοποίηση του σε θέματα πολιτισμού και τεχνών, θα αποδειχθεί η καλύτερη επένδυση.
Ο Δήμος θα έπρεπε να στοχεύσει σε μακροπρόθεσμες πρακτικές που θα βοηθήσουν στην εδραίωση σημαντικών δράσεων μεν, αλλά και θα στηρίζουν και αναπτύσσουν την πνευματική και αισθητική στάθμη της πόλης και των δημοτών της.
Υπάρχει ένα επίμονο κοινό που διψά για τέχνες γι’ αυτό στόχος του δήμου θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη πνευματικής κουλτούρας.
Στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμού σχεδιασμού ο Δήμος θα έπρεπε να ενισχύει και λειτουργεί ως μεσάζων αξιοποίησης Ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων πολιτισμού.
Τέλος, επίσης άτομα υπάρχουν! Είναι οι συμπολίτες μας, οι γιοι και οι κόρες μας, οι γείτονές μας, οι οποίοι θέλουν να μοιραστούν μαζί μας (ακούγεται σαν ερασιτεχνική απασχόληση) με το οποίο θα μας μυήσουν
Ο κόσμος των τεχνών συμβάλλει όχι μόνο στην εσωτερική και ανθρωπιστική μας καλλιέργεια, αλλά στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας και των δημοτών της.
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Απριλίου η δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία “Για τη Λεμεσό” με θέμα “Σύγχρονες πόλεις και πολιτισμός”….