Συνάντηση με Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού
Στην ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τον κοινωνικό ρόλο που της αρμόζει συμφώνησαν Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Για τη Λεμεσό, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, στα γραφεία της Πρωτοβουλίας.
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Μέρας για την Προστασία των Παιδιών από Σεξουαλική Κακοποίηση, στις 18 Νοεμβρίου, της Διεθνούς Μέρας κατά της Σωματικής Βίας και Κακοποίησης Παιδιών στις 19 Νοεμβρίου, καθώς και της Παγκόσμιας Μέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου.
Η Επίτροπος Δέσπω Μιχαηλίδου τόνισε την ανάγκη όπως οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενισχύσουν και αναλάβουν τον κοινωνικό τους ρόλο, προχωρώντας στη δημιουργία και ανάπτυξη εκείνων των δομών οι οποίες θα στηρίζουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τα παιδιά της κοινότητας.
Η κα Δέσπω Μιχαηλίδου ανέφερε ως παραδείγματα τη δημιουργία δομών στη Λεμεσό αλλά και εντός Δήμων, για κακοποιημένα παιδιά. Σημείωσε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ενός κοινωνικού γραφείου με επαγγελματίες λειτουργούς, καθώς και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, τονίζοντας ότι πρέπει να αποκεντρωθούν αυτές οι δομές από τη Λευκωσία και να είναι πλησιέστερα και αποδοτικότερα των ανθρώπων (και ειδικά των παιδιών) που τις χρειάζονται. Χρειάζεται μάλιστα, τόνισε, να προβούν στη δημιουργία σύγχρονων μηχανισμών στήριξης όσων βρίσκονται στο φάσμα της φτώχειας. Οι Δήμοι, είπε χαρακτηριστικά, δεν γίνεται να μην γνωρίζουν ποιοι είναι οι δημότες τους οι οποίοι βρίσκονται σε οικονομική ένδεια. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο να εξευρεθούν οι πραγματικές δημοτικές πολιτικές που εντάσσουν παιδιά μεταναστών στην τοπική κοινωνία. Την ίδια στιγμή, υπέδειξε, η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει την οικονομική στήριξη προς τους Δήμους, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν αυτό το ρόλο.
Σε ότι αφορά τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το γραφείο της, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού είπε ότι ένα φαινόμενο που τους απασχολεί έντονα είναι οι ενδείξεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς των νέων, και πιο ειδικά η επίδραση του διαδικτύου, το φαινόμενο του sexting και τα κρούσματα εκβιαστικών συμπεριφορών. Τόνισε επίσης την ανάγκη εισαγωγής του μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, από την πρώτη βαθμίδα, τα νηπιαγωγεία, καθώς και της δημιουργίας ποιοτικών χώρων συνάθροισης και δημιουργικής αξιοποίησης του χρόνου και των δεξιοτήτων των νέων. Για κάτι τέτοιο, είπε, μπορούμε να αρχίσουμε από τα βασικά, όπως κρατώντας μια πόλη φωτισμένη σωστά, καθαρούς κι ευκρινείς δημόσιους χώρους και διαδρομές που ωθούν στην κοινωνικοποίηση.
Συνάντηση με Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
Η αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Για τη Λεμεσό επισκέφθηκε τα γραφεία του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες και το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Μάριου», όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Ιάκωβο Βαλανίδη και τις λειτουργούς του κέντρου και παρακολούθησε τις δραστηριότητες και την εκπαίδευση των παιδιών που φοιτούν στο Κέντρο Ημέρας.
Ο Σύνδεσμος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες επιτελεί αξιοθαύμαστο έργο για τη στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην πόλη μας κι έχει συμβάλει στην ένταξη των παιδιών στην κοινωνία. Εδώ και 30 χρόνια, με τεράστιες προσπάθειες και πολύ κόπο, κατάφερε να κτίσει προγράμματα και δομές στήριξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε εκατοντάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες και στις οικογένειες τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κύριο Βαλανίδη, η κρατική στήριξη που λαμβάνουν είναι πολύ χαμηλή με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται σε μία συνεχή τιτάνια προσπάθεια συγκέντρωσης των απαραίτητων κονδυλίων που χρειάζονται για την υλοποίηση του έργου του Συνδέσμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το κόστος για τη στήριξη του κάθε παιδιού ανέρχεται στα €630 μηνιαίως, εκ των οποίων το κράτος καλύπτει μόλις τα €100.
Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ο Σύνδεσμος έχει θέσει στους επόμενους στόχους του, να δημιουργήσει Κέντρο Φιλοξενίας παιδιών με ειδικές ανάγκες, στο οποίο οι γονείς θα μπορούν να αφήσουν το παιδί τους για μερικές ώρες έως μερικές μέρες, καθώς και να ανεγείρει ένα νέο σύγχρονο χώρο για τη στέγαση των δύο Κέντρων Ημέρας που λειτουργεί στη Λεμεσό.
Έχοντας κατά νου τις επιχειρήσεις κοινωνικής ευθύνης που υπάρχουν σε αρκετά μέρη της Ευρώπης, εκείνο που προσπαθούν να πετύχουν είναι τη δημιουργία ή τη διαχείριση μιας καφετέριας/περιπτέρου ποτών, στα οποία θα εργάζονται εκ περιτροπής παιδιά με ειδικές ανάγκες, αντί να αποστέλλονται μόνο σε δουλειές, όπως υπεραγορές και parking.
Εμπλουτίζει της προτάσεις της Πρωτοβουλία “Για τη Λεμεσό”
Και οι δύο συναντήσεις ήταν εξαιρετικά διαφωτιστικές για την Πρωτοβουλία καθώς στη διάρκεια και των δύο ανταλλάχθηκαν ιδέες, σκέψεις, κατατέθηκαν πραγματικότητες, σχολιάστηκαν οι αδυναμίες, οι προκλήσεις αλλά κυρίως οι προοπτικές και οι λύσεις. Είναι πολύ σημαντικό για την Πρωτοβουλία να κάνει αυτούς τους διαλόγους και την επαφή για να δημιουργείται η τριβή, η ανάπτυξη σκέψης και προτάσεων και να κατατίθενται οι τρόποι υλοποίησης τους. Στις συναντήσεις αυτές κατατέθηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις της Πρωτοβουλίας στον πυλώνα των παιδιών και της κοινωνίας και είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο που μας βρίσκουν στη σωστή και ίδια πλευρά σκέψεων και κοινωνικής αντίληψης.
Τα δικαιώματα, η ευημερία, η προστασία, η ασφάλεια, η αξιοπρεπής διαβίωση, η παιδεία, η υγεία, η πνευματική ανάπτυξη και η ένταξη παιδιών στο κοινωνικό σύνολο έχουν παραμέτρους που οι τοπικές αυτοδιοικήσεις και το άμεσο περιβάλλον της πόλης τους, έχει ιδιαίτερο και πιο διευρυμένο ρόλο να αναλάβουν. Και είναι στις άμεσες προτεραιότητες που έχει θέσει η Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό».
Εν όψει των Διεθνών Ημερών του Νοεμβρίου για τα Παιδιά, είμαστε ανοικτοί και είναι ζητούμενο μας, να μιλήσουμε με όποιον/α έχει σκέψεις να καταθέσει και δράσεις που απαιτείται να αναλάβουμε για την ευημερία των παιδιών.