Του Δρ Γεώργιου Γεωργιάδη *
Οι Ψηφιακοί Νομάδες ή Digital Nomads είναι όλοι αυτοί που μπορούν να ταξιδεύουν και παράλληλα να εργάζονται εξ αποστάσεως χωρίς σταθερή επαγγελματική έδρα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου. Ανήκουν κυρίως στη γενιά των Millennials (25-40 ετών σήμερα) και τη Generation Z (μέχρι 24 ετών σήμερα).
Σήμερα, ο Ψηφιακός Νομαδισμός αποτελεί μια εξελισσόμενη τάση, που η πανδημία Covid-19 την ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό, μιας και απέδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι παραγωγικοί και αποδοτικοί ακόμα και όταν εργάζονται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Η τάση αυτή δίνει μια νέα διάσταση, αυτήν του τεχνολογικού τουρισμού. Πρόσφατη μελέτη του MIT Enterprise Forum για την Ελλάδα, ανέδειξε τις αναπτυξιακές δυνατότητες και τη δυναμική που δημιουργούν οι Digital Nomads. Συγκριμένα, εάν η Ελλάδα προσείλκυε 100.000 ψηφιακούς νομάδες ετησίως, με μία μέση παραμονή 6 μηνών, θα μπορούσε να ωφεληθεί με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα έσοδα που αποφέρει μία εβδομάδα παραμονής 2,5 εκατ. τουριστών. Είναι λοιπόν φανερό πως τα οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία είναι σημαντικά και η προσέλκυση του ψηφιακού νομά αποτελεί στόχο για κάθε χώρα/πόλη.
Σύμφωνα με τον δείκτη Digital Nomad Index της αγγλικής εταιρείας Circleloop, που αξιολογεί 85 χώρες με βάση την ελκυστικότητα στη φιλοξενία ψηφιακών νομάδων, η Κύπρος βρίσκεται στην 42η θέση για το έτος 2020. Η συγκεκριμένη λίστα καταρτίζεται λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σε επίπεδο υποδομών, διευκολύνσεων και κινήτρων του κάθε κράτους.
Με στενή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορούν να βελτιωθούν οι απαραίτητες υποδομές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων. Θέματα όπως η βέλτιστη υποδομή ευρυζωνικότητας, η παροχή πρακτικών διευκολύνσεων αναφορικά με θέματα παραμονής και εξασφάλισης όπως, άδειες παραμονής, χώροι διαμονής και εργασίας μέσα από σύγχρονα οικιστικά μοντέλα, υγειονομική περίθαλψη, φορολογικά κ.ά. αποτελούν ένα ολοκληρωμένο-ζητούμενο πακέτο για κάποιον που θέλει να επιλέξει μια χώρα/πόλη και να εγκατασταθεί σε αυτήν για ένα χρονικό διάστημα.
Πολλές πρωτοβουλίες προσέλκυσης αυτής της νέας τάσης των ψηφιακών νομάδων εμφανίζονται παγκοσμίως. Η Μαδέρα στην Πορτογαλία, στήνει ένα ψηφιακό «χωριό» και προσφέρει δωρεάν εργασιακό χώρο και WiFi στους ψηφιακούς νομάδες. Η Ρόδος στην Ελλάδα ιδρύει ένα Παρατηρητήριο Ψηφιακών Νομάδων, το οποίο θα παρέχει στις τοπικές αρχές και υπηρεσίες την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα εργαλεία για την προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων. Η Κροατία με τη σειρά της, υποδέχεται τους νομάδες με ειδική άδεια παραμονής στη χώρα, ενώ η Εσθονία λανσάρει μια νέα Digital Nomad Visa.
Η Λεμεσός πληροί τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει πόλο έλξης των ψηφιακών νομάδων. Ένας περιζήτητος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως και ταυτόχρονα ένας ιδανικός τόπος για digital nomads (προγραμματιστές, καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους εργαζόμενους διαφόρων κλάδων). Οι άνθρωποί της, η πλούσια πολιτιστική παράδοση, τα σημαντικά αξιοθέατα, η υπέροχη κουζίνα, οι παραλίες και τα μαγευτικά τοπία κατά μήκος της ακτογραμμής της, καθιστούν γοητευτικό τον τρόπο ζωής στη Λεμεσό. Η Λεμεσός μπορεί να γίνει η επιχειρηματική πρωτεύουσα της ανατολικής Μεσογείου και η προσέλκυση των ψηφιακών νομάδων αποτελεί ένα καίριο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να ζει, να εργάζεται και να διασκεδάζει σε έναν τόπο σαν την πόλη μας;
* Μηχανολόγος Μηχανικός, Διευθύνων Σύμβουλος Excelix Ltd.
& Επισκ. Καθ. Παν. TU Dortmund University