Skip to main content

Η ομιλία της Δήμητρας Κούρρη (Λέκτορας Αρχιτεκτονικής Θεωρίας και Αστικής Ανάπτυξης), κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησε η πρωτοβουλία για τη Λεμεσό την 1η Μαρτίου 2021.

Παρόλο που χωρίζουμε την πρωτοβουλία μας σε 10 πυλώνες, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω ότι οι 10 πυλώνες συνυπάρχουν ολιστικά και επικοινωνούν μεταξύ τους σε κάθε πτυχή τους. Μέσα σε αυτή την ολιστική προσέγγιση δεν πρέπει να λείπει η συντήρηση και ανάπτυξη του πρασίνου στο αστικό περιβάλλον, και ένας βαθύτερος σεβασμός στον φυσικό πλούτο της πόλης μας.

Αν μας δίδαξε κάτι θετικό η πανδημία, είναι το πόσο αναγκαία είναι η επαφή μας με την φύση, με τον καθαρό αέρα, και για εμάς τους Λεμεσιανούς με την θάλασσα. Είτε μιλούμε για το μικρό παρκάκι της γειτονιάς, είτε για το μεγάλο δέντρο που προσφέρει σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε για δημόσιους χώρους πρασίνου, όλα αυτά αποτελούν στοιχειώδη υποδομές υγείας για την πόλη μας. Το πράσινο όμως οφείλει να αναπτυχθεί σε ευρύτερη κλίμακα εάν θέλουμε να εντάξουμε την πόλη μας στα πολυπόθητα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων αποτελεί στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι λόγοι είναι πολλαπλοί και πολυδιάστατοι. Το μεγάλο στοίχημα ολόκληρου του πλανήτη είναι η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Αλλά για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης δεν αρκούν μόνο ιδέες. Πρέπει να αναληφθούν ευθύνες και να γίνουν πράξη. Αυτό είναι καθήκον κυρίως της τοπικής αρχής κάθε πόλης στην Ευρώπη και στον κόσμο. Η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο με ΜΚΟ, περιβαλλοντικούς οργανισμούς, αλλά και με τον κάθε πολίτη μπορεί να αποτελέσει πυλώνα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή. Χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο σκέψης και ένταξη της οικολογίας σε κάθε πτυχή της αστικής ανάπτυξης.

Η Πράσινης στάσης ζωής είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας, παιδείας, έργων, χρήσης τεχνολογικών επιτευγμάτων αλλά κυρίως ενός στοχευμένου σχεδίου δράσης και σωστού προγραμματισμού. Η βέλτιστη διαχείριση αποβλήτων, τα δημοτικά κίνητρα σε όποιους κάνουν πράξη τα περιβαλλοντικά ένστικτα, η εκπαίδευση των δημοτικών λειτουργών και του δημότη με προγράμματα περιβαλλοντικής συνείδησης και πρακτικών, η δημιουργία «πράσινων» δημοτικών τεμαχίων με κοινωνική συνέργεια δημοτών, η αποτελεσματική ένταξη χώρων πρασίνου στα δίκτυα κινητικότητας των πολιτών, τα αντι-κίνητρα για χρήση αυτοκινήτου, η ψηφιοποιημένη πρόσβαση σε υπηρεσίες ώστε να μειώνει τις κυκλοφοριακές ανάγκες, τα αντισταθμίσματα σε άδειες ανάπτυξης και η αδιαπραγμάτευτη πολιτική προστασίας βιότοπων, είναι παραδείγματα μιας καλής αρχής πράσινης πολιτικής.

Με την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου για τη Λεμεσό αποδεικνύουμε πως μπορούμε να σχεδιάζουμε και να οικοδομούμε χώρους σεβόμενοι το περιβάλλον και ταυτόχρονα να παρέχουμε στις κοινότητες τη δυνατότητα να αναπτυχθούν. Έχουμε την πεποίθηση πως οι νέοι της πόλης μας θα αναλάβουν δράση και με καινοτόμες ιδέες θα αξιοποιήσουν Ευρωπαϊκά προγράμματα δημιουργώντας ταυτόχρονα θέσεις εργασίας και ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα.