Skip to main content

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την αστική κινητικότητα, που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία “Για τη Λεμεσό”, την Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εμπειρογνώμονες και ειδικοί από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκοί και ενεργοί πολίτες υπέβαλαν εισηγήσεις και σκιαγράφησαν τις αναγκαίες λύσεις, για τη δημιουργία πόλεων με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Η ημερίδα ξεκίνησε με το χαιρετισμό του αρχιτέκτονα και μέλους της Πρωτοβουλίας, Γιάννη Αρμεύτη ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και το κοινό για τη συμμετοχή τους, υπογράμμισε την αξία τέτοιων εκδηλώσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Ως Πρωτοβουλία  ”Για τη Λεμεσό” από το 2021 επιδιώκουμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά, με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις στη διαμόρφωση ενός νέου αστικού περιβάλλοντος στη Λεμεσό. Οι προτάσεις μας, είναι αποτέλεσμα ενός διαρκούς διαλόγου με την κοινωνία και τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, και διαμορφώνονται τόσο μέσω εκδηλώσεων όπως η σημερινή, όσο και μέσω ψηφιακών εργαλείων διαλόγου». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Χρίστος Χωματάς , Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ.

Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων κ.κ. Μιχάλη Σωκράτους εκ μέρους της Ενωσης Δήμων, Γιώργου Κυριάκου (διευθυντής ΕΜΕΛ), Εύης Αναγιωτού (Τμήμα Δημοσίων Εργων), Απόστολου Παπακωνσταντίνου (Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕΠΑΚ), Βύρωνα Ιωάννου (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Frederick), Ilaria Geddes (Επιστημονική Συνεργάτης, Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστήμιο Κύπρου), Μαρίνας Κυριάκου (Αρχιτέκτονας/πολεοδόμος, Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου), Ιάσωνα Σενέκκη (Επιστημονικός Συνεργάτης, Ερευνητικό Κέντρο CERIDES), Αναστασίας Κοραή(Πρόεδρος Φίλων της Γης) & Αλέξη Παπαδόπουλου (Αρχιτέκτονας). Οι ομιλητές ανέπτυξαν το ζήτημα από διαφορετική οπτική γωνία, μεταφέροντας την τεχνογνωσία που διαθέτουν χάρις στην επαγγελματική ή ακαδημαϊκή τους πορεία. Στο πλαίσιο των εισηγήσεων, αλλά και της εκτενούς συζήτησης που ακολούθησε μεταξύ των ομιλητών και των παρευρισκόμενων, ξεχώρισε η αναφορά στην ανάγκη διεκδίκησης δημόσιου χώρου και τη ταυτόχρονη μείωση χρήσης του αυτοκινήτου καθώς και την ανάγκη εμπέδωσης της αίσθησης ασφάλειας στις μετακινήσεις πεζών και ποδηλατών. Ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των έργων πέραν της εκπόνησης σχεδίων. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά μεγάλου αριθμού παρευρισκόμενων στις καθυστερήσεις, εδώ και τεσσεράμισι χρόνων, που παρατηρούνται στην υλοποίηση του ΣΒΑΚ Λεμεσού, γεγονός που επιβαρύνει την ήδη δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων, ως προς τις μετακινήσεις τους.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων, συμφώνησε παράλληλα πως η λύση στο κυκλοφοριακό δεν μπορεί να επιδιώκεται αποσπασματικά, αλλά περνά μέσα από την παροχή αξιόπιστων εναλλακτικών διακίνησης, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Οι «πράσινες διαδρομές», το δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, με ταυτόχρονη φύτευση μεγάλου όγκου πρασίνου εντός του αστικού ιστού, όπως επισημάνθηκε, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος της λύσης. Κατ’ ανάλογο τρόπο αναμένεται να λειτουργήσουν τα περιαστικά σημεία park & ride, αλλά και η καθιέρωση ενός αξιόπιστου και οικονομικού δικτύου Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: https://www.youtube.com/watch?v=ARntXtxJQJA

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΣ ΕΔΩ: