Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Απριλίου στα πλαίσια των δράσεων του πυλώνα “Πράσινο-Περιβάλλον-Υγεία” η διαδικτυακή συζήτηση με σκοπό τον καθορισμό ενός πλαισίου για το τι εστί πράσινο στον αστικό χώρο.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:
Γιάννης Αρμεύτης, Αρχιτέκτονας, εκ μέρους της πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό»
Δρ. Άννα Παπαδοπούλου, Ερευνήτρια σε θέματα αρχιτεκτονικής και έμφυλης ταυτότητας, και στον αειφόρο σχεδιασμό στη διάσταση της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης.
Δρ. Μάρλεν Βάσκες, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Τη συζήτηση συντόνιζε η Δήμητρα Κούρρη, Λέκτορας Αρχιτεκτονικής Θεωρίας και Αστικής Ανάπτυξης στο Manchester School of Architecture.
Η συζήτηση ηταν ιδιαίτερα διαδραστική μεταξύ των ομιλητών αλλά και όσους τν παρακολουθούσαν ζωντανά, καθώς, κατά τη διάρκειά της κατατέθηκαν ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις από άτομα που παρακολουθούσαν τη ζωντανή συζήτηση, και απαντήθηκαν από τους ομιλητές.
Συνοπτικά τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση:
Ο Γιάννης Αρμεύτης υπογράμμισε αρχικά την ανάγκη το πράσινο και το περιβάλλον να αποτελέσουν την ταυτότητα της Λεμεσού. Αναφέρθηκε στην απαίτηση και των ίδιων των πολιτών για ανάπτυξη του πρασίνου στην πόλη. Μάλιστα, όπως παρουσίασε, το δημόσιο πράσινο που αντιστοιχεί ανά κάτοικο σήμερα είναι μόλις 1,8m2, ενώ μέσω ενός πλάνου 10ετίας αυτό μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου, των πράσινων διαδρομών μήκους 12, 7 και 3.5 km που προκύπτουν διαμέσου μονοδρομήσεων, του Γραμμικού Πάρκου Ακταίας Οδού με την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, ώστε η Λεμεσός να καταστεί μια πράσινη πόλη.
Στη συνέχεια, η Δρ. Άννα Παπαδοπούλου μέσω της παρουσίασης της, κατέθεσε ένα διαφορετικό τρόπο πλαισίωσης της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του αστικού χώρου. Χωρίς την προσθήκη παθητικού πρασίνου, αλλά με την εφαρμογή ενεργών συστημάτων που να συμβάλλουν στην εξυγίανση της πόλης. Παρουσίασε 4 άξονες ενεργοποίησης, τη σημαντικότητά τους, το πού αλλά και το πώς μπορούν να ενεργήσουν. Τη βιοποικιλότητα, το έδαφος, το νερό και την ατμόσφαιρα, καταλήγοντας πως η οποιαδήποτε παρέμβαση στο αστικό περιβάλλον πρέπει να αναφέρεται σε αυτούς τους 4 άξονες.
Η συντονίστρια της συζήτησης Δήμητρα Κούρρη, αναγνώρισε τρία σημαντικά ζητήματα στα οποία καταπιάστηκε το κοινό. Τη σχέση του πρασίνου μετο κυκλοφοριακό, τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη των περιβαλλοντικών έργων, και τον ρόλο της παιδείας στην ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης. Τα συγκεκριμένα θέματα αναπτύχθηκαν σε συζήτηση μεταξύ των ομιλητών. Επίσης, τόνισε την ανάγκη μετάφρασης της φωνής του πολίτη μέσω της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης σε βιώσιμες πολιτικές που να συνεισφέρουν στην πράσινη ανάπτυξη.