Skip to main content
Οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Τ.Α. σε μεγάλη εκδήλωση στη Λεμεσό

Με στόχο τη συμβολή στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη σκιαγράφηση των προοπτικών που διανοίγονται για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου στη Λεμεσό Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση – οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της».

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό», με κύριους ομιλητές τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστο Δαμιανού, τους βουλευτές Νίκο Σύκα και Πανίκο Λεωνίδου, τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Ανδρέα Βύρα και τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέα Κιτρομηλίδη. Στη συζήτηση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους δήμαρχοι της μείζονος Λεμεσού και άλλων επαρχιών, πρόεδροι κοινοτικών συμβουλίων, μέλη δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων, εκπρόσωποι υπηρεσιών που εμπλέκονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και πολίτες.

Στην εισαγωγική τοποθέτηση του εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό», ο αρχιτέκτονας Γιάννης Αρμεύτης είπε: «Ισχυρή πεποίθησή μου είναι ότι το κλειδί για μια επιτυχημένη μεταρρύθμιση βρίσκεται στον σωστό σχεδιασμό. Στη μεταφορά των αναγκαίων οικονομικών πόρων, στην οργάνωση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχουν διοικητική αυτοτέλεια και οικονομική αυτονομία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι ωφέλιμη μόνο εάν είναι πραγματική αυτοδιοίκηση. Και για να επιτευχθεί αυτό, οι επαρχιακές διοικήσεις και το κεντρικό κράτος πρέπει να εκχωρήσουν αρμοδιότητες. Συνεπώς, οι υπό διαμόρφωση δήμοι δεν πρέπει να λειτουργούν μόνο ως προέκταση της κεντρικής διοίκησης, αλλά να αποτελούν οι ίδιοι κέντρα λήψης και υλοποίησης αποφάσεων, επί ουσιαστικών θεμάτων. Να έχουν δηλαδή ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο».

Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η μεταρρύθμιση της Τ.Α. θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Ο κύριος Νουρής παρουσίασε το χρονικό των διεργασιών και τα ευρήματα των μελετών που έγιναν την τελευταία δεκαετία για την προώθηση της μεταρρύθμισης. Τόνισε ότι με τη μεταρρύθμιση, οι νέοι Δήμοι θα έχουν επιτέλους ουσιαστικές εξουσίες, οικονομική αυτονομία, διοικητική αυτοτέλεια και βιωσιμότητα, θα καταστούν πιο δυνατές τοπικές «κυβερνήσεις», με λιγότερη εξάρτηση από το κεντρικό κράτος, και θα μπορούν να παράγουν έργο και να κρίνονται γι’ αυτό. Σε ότι αφορά τις συνενώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν είναι αυτοσκοπός αλλά αναγκαία προϋπόθεση, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ισχυρών και οικονομικά βιώσιμων Δήμων.

Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού

Αισιόδοξος ότι στο τέλος της ημέρας, είτε πλειοψηφικά είτε ομόφωνα, η Επιτροπή θα καταλήξει στα εκκρεμούντα ζητήματα και θα οδηγήσει στην Ολομέλεια τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού. Ο κύριος Δαμιανού σημείωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 29 Δεκεμβρίου και σε άλλες 2-3 έκτακτες συνεδρίες μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη για να δουν τα αιτήματα της Ένωσης Κοινοτήτων και κάποια άλλα εκκρεμούντα θέματα. Βουλή και κυβέρνηση, πρόσθεσε, συμφωνούν ότι θα πρέπει να γίνει μια τελευταία προσπάθεια να έρθουν σε επαφή με κοινότητες που διαφωνούν για να τους εξηγήσουν τα οφέλη της μεταρρύθμισης.

Βουλευτής ΔΗΣΥ, μέλος Κοινοβ. Επιτροπής Εσωτερικών, Νίκος Σύκας

Πιθανόν το σημαντικότερο κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το οποίο θα δώσει και θα διαμορφώσει τα νέα δεδομένα είναι η δημιουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας. Σημείωσε ότι στο πλαίσιο του σχετικού νομοσχεδίου ενώνονται τέσσερις σημαντικές υπηρεσίες σε μια ενιαία δομή και δημιουργείται αυτό που προσδοκούμε για όλες τις υπηρεσίες μας, το One Stop Service. Ο κύριος Σύκας δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αφού τύχει περαιτέρω επεξεργασίας, ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματικό, με πρώτιστο στόχο να προσφέρουμε οικονομίες κλίμακας καθώς και γρηγορότερη εξυπηρέτηση στους δημότες.

Βουλευτής ΔΗΚΟ, μέλος Κοινοβ. Επιτροπής Εσωτερικών, Πανίκος Λεωνίδου

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε: «Στο Δημοκρατικό Κόμμα, είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων αν αυτές είναι λειτουργικές και δημοκρατικές. Οτιδήποτε δεν είναι δημοκρατικό, ακόμη και αν είναι λειτουργικό, για μας δεν μπορεί να θεωρείται μεταρρύθμιση και εξέλιξη. Η όποια μεταρρύθμιση κατά την άποψη μας, θα πρέπει να υπηρετεί πρώτα και πάνω από όλα, τη δημοκρατική έκφραση και βούληση των πολιτών».

Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, Ανδρέας Βύρας

Η προωθούμενη μεταρρύθμιση της Τ.Α. είναι πιθανόν η μεγαλύτερη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συστήματος διακυβέρνησης στην Κύπρο από την ίδρυση της Δημοκρατίας δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας. Ο κύριος Βύρας αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της Ένωσης Δήμων κατά τη διάρκεια των διετών εντατικών διαβουλεύσεων, καθώς και στα σημεία συγκλίσεων και αποκλίσεων με το υπουργείο Εσωτερικών. Τόνισε ότι η Ένωση Δήμων συνεχίζει και θα συνεχίσει να διεκδικεί βελτιώσεις επί του Νομοσχεδίου, καθώς στόχος είναι η δημιουργία ενός συστήματος σύγχρονης και εξευρωπαϊσμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τόπο μας, η οποία θα καταστεί πραγματική τοπική δημοκρατία και θα ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, Ανδρέας Κιτρομηλίδης

Την έντονη ανησυχία της Ένωσης Κοινοτήτων για δύο ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Κιτρομηλίδης. Αναφέρθηκε στην έντονη αντίδραση κάποιων κοινοτήτων να συνενωθούν με Δήμους, καθώς και στη διαφωνία για μεταφορά της Υδατοπρομήθειας των κοινοτήτων στους Επαρχιακούς Οργανισμούς, υποστηρίζοντας ότι η μεταφορά αυτή θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και αυξημένο κόστος προς τους κατοίκους των κοινοτήτων της Υπαίθρου και ιδιαίτερα των Ορεινών και Ημιορεινών περιοχών. Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι υπάρχει η καλή θέληση από όλους τους εμπλεκόμενους για να βρουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις και συγκλίσεις.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από τους προσκεκλημένους, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με θέμα την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από τους λογαριασμούς της Πρωτοβουλίας στα ΜΚΔ