Skip to main content

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Απριλίου στα πλαίσια των δράσεων του πυλώνα «Κυκλοφορία-Κινητικότητα-Δημόσιος Χώρος» η διαδικτυακή συζήτηση με θέμα τις προκλήσεις που προκύπτουν από την πιθανή δημιουργία ενός δικτύου σταθερής τροχιάς (τραμ ή άλλο) σε μια πόλη με τα χαρακτηριστικά της Λεμεσού.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

Γιάννης Αρμεύτης, Αρχιτέκτονας, εκ μέρους της πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό»

Pat O’Donoghue, Transport and railway expert, Ireland

Ανδρέας Μαρκίδης, Συγκοινωνιολόγος, Markides and Associates, Λονδίνο.

Μιχάλης Λαμπρινός, Σύμβουλος συγκοινωνιών και μεταφορών

Λώρα Νικολάου, Αρχιτέκτονας – Πολεοδόμος, Πανεπιστήμιο Frederick

Τη συζήτηση συντόνιζε ο Βύρων Ιωάννου, Αρχιτέκτονας – Πολεοδόμος, Πανεπιστήμιο Frederick, πρωτοβουλία «Για τη Λεμεσό»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν ερωτήσεις, σχόλια και προτάσεις από άτομα που παρακολουθούσαν τη ζωντανή συζήτηση, και απαντήθηκαν από τους ομιλητές.

Συνοπτικά τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση:

Ο Pat O’Donoghue παρουσίασε τι είναι το light rail/modern tramway και τι απαιτείται και χρειάζεται να ληφθεί υπόψη για την κατασκευή του, με αναφορά στο παράδειγμα που εφαρμόζεται στο Δουβλίνο. Το τραμ, μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του αστικού χώρου, μπορεί να είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίδεται στην διερεύνηση της βιωσιμότητας του έργου, υπολογίζοντας τις διαδρομές, τη ζήτηση, το κόστος, τη δημόσια διαβούλευση και τη χρηματοδότηση. Απαραίτητη είναι και η πολιτική βούληση για ένα τέτοιο έργο.


Από την πλευρά του ο Ανδρέας Μαρκίδης μίλησε για τις προκλήσεις που προκύπτουν από την κατασκευή τραμ, με αναφορά τη Λεμεσό, σε σχέση με παραδείγματα από το εξωτερικό (Freiburg, Copenhagen, London, Zurich, Utrecht). Η κατασκευή ενός δικτύου τραμ, παρά τα όλα οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε μια πόλη, αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας, και ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό κατά τη διάρκεια του οποίου προκύπτουν σημαντικές δυσκολίες. Ωστόσο, είναι απαραίτητη, και θα αλλάξει ριζικά τις ζωές των Λεμεσιανών.


Με μια αναδρομή στις μελέτες κατασκευής τραμ στη Λευκωσία, ο Μιχάλης Λαμπρινός εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιχειρηθεί κάτι ανάλογο και στη Λεμεσό. Η κατασκευή τραμ απαιτεί μεγάλη χρηματοδότηση, όμως μακροπρόθεσμα αποφέρει πολύ μεγαλύτερα οφέλη. Επίσης, το τραμ λειτουργεί ως ένα εξαιρετικό εργαλείο αστικής ανάπτυξης. Ο κ. Λαμπρινός κατέθεσε τη δική του πρόταση για τη δημιουργία δικτύου τραμ στη Λεμεσό, μέσω ενός σχεδίου τριών φάσεων, με την πρώτη φάση τουλάχιστον μήκους 10km από την περιοχή Νέου Λιμανιού μέχρι τον Ποταμό Γερμασόγειας.


Η Λώρα Νικολάου έθιξε τον ρόλο των δημόσιων συγκοινωνιών στην μετεξέλιξη των κυπριακών πόλεων σε «έξυπνες πόλεις». Έκανε αναφορά στην ανάγκη για κατοίκηση του κέντρου της πόλης με απαραίτητη προϋπόθεση την απουσία του αυτοκινήτου από την καθημερινή ζωή του κέντρου πόλης. Εδώ εντάσσεται και ο ρόλος των δημόσιων συγκοινωνιών. Παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος και τον πληθυσμό της Λεμεσού, η υλοποίηση ενός δικτύου τραμ είναι απόλυτα εφικτή (παρατέθηκαν στοιχεία από πόλεις με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Λεμεσού), είναι όμως θέμα πολιτικής βούλησης και κουλτούρας. Μάλιστα, η Λεμεσός είναι η ιδανική πόλη για να εισαχθεί έστω και πιλοτικά το τραμ στην Κύπρο.


Ο Βύρων Ιωάννου ανέφερε ότι η παρούσα χρονική στιγμή είναι η καταλληλότερη για την προώθηση της ιδέας για την κατασκευή τραμ, καθώς είναι η περίοδος αναθεώρησης των Σχεδίων Ανάπτυξης. Είναι σημαντικό τώρα το τραμ να ενταχθεί σε αυτή στον πολεοδομικό σχεδιασμό ώστε να μπορεί να στηριχθεί από ένα συνδυασμό πολιτικών και να πετύχει.

Ο Γιάννης Αρμεύτης, εκ μέρους της πρωτοβουλίας «Για τη Λεμεσό», παρουσίασε εν συντομία την πρόταση της πρωτοβουλίας για την κατασκευή τραμ, όπως και τα οφέλη που αυτή μπορεί να επιφέρει στην πόλη. Καταλήγοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του με το τέλος της συζήτησης. Τα όσα ακούστηκαν ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για την ιδέα κατασκευής τραμ στη Λεμεσό. Υπάρχει ανάγκη για επενδύσεις σε έργα υποδομών στη Λεμεσό, και όπως και το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των Λεμεσιανών. Η κατασκευή τραμ στη Λεμεσό είναι απόλυτα εφικτή μετά από τεχνοοικονομική μελέτη η οποία θα δείξει τα οφέλη σε βάθος χρόνου, τόσο προς το περιβάλλον, όσο και στην ποιότητα ζωής των δημοτών.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση